Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z moich ulubionych serników. Ten delikatny serek i ciemne, kakaowe ciasto kruche... wspaniale się dopełniają. Sernik najlepszy jest nie następnego, a drugiego dnia po zrobieniu, a wyjęty z lodówki na 2-3 godziny przed zjedzeniem już w ogóle jest fantastyczny. Wcale nie jest trudny do zrobienia, bo ciasto kruche to jedno z najprostszych ciast i zawsze się udaje. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to dodajcie jeszcze trochę cukru do masy serowej, bo ja dałam mało, ale dla nas było w sam raz.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
ok. 120


Ciasto:
3 żółtka
200g zimnego masła
400g mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru pudru
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa serowa (skłądniki muszą być w temp. pokojowej):
800g twarogu trzykrotnie mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
100g masła
3 jaja średniej wielkości
opcjonalnie: ziarenka z jednej laski wanilii





Przygotować wysoką blachę (u mnie 31x14x6cm), wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić jednolite ciasto, ciasto podzielić na dwie części, jedną część włożyć w folię i do zamrażarki. Drugą część rozwałkować na dnie blachy i nakłuć widelcem.

Nastawić piekarnik na 160 stopni, a kiedy się nagrzeje, wstawić ciasto i piec 15 minut. Po tym czasie ciasto lekko przycisnąć do spodu, by zakrywało dokładnie brzegi spodu blaszki.

W misce umieścić twaróg oraz mąkę z cukrem pudrem i całość zmiksować, dodać masło, zmiksować i cały czas miksując wbijać jajka po jednym (dodać ziarenka wanilii). Masę miksować na najwyższych obrotach około 5 minut. Wylać ją na podpieczony spód.

Wyjąć część ciasta z zamrażarki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej. Wstawić blachę do piekarnika i piec 60 minut.

Po tym czasie ostudzić sernik całkowicie i schłodzić przez noc w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na 2-3 godziny od wyjęcia z lodówki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik królewski
  • Kalina

    a ile czasu powinno byc ciasto w lodówce ?? ;/

    • Aż się schłodzi…. ciasto kruche musi być mocno schłodzone, żeby było… kruche.

  • Lidia

    Lepszy sernik królewski nie wyszedł mi nigdy a kilka ich już zrobiłam. Następnym razem dodam tylko troszkę więcej cukru do sera ale to już kwestia gustu bo ja lubię się czasem zasłodzić na maxa :)

    • Od dawna zastanawiałam się czy by nie poprawić trochę receptury na kruche ciasto a tu takie wspaniałe wieści :) cieszę się bardzo, że serniczek zasmakował. I, faktycznie, on nie wychodzi zbyt słodki, ale mam nadzieję, że zagości u Ciebie na stałe :)

  • Super! :)