Sernik waniliowy

Przepis na pyszny, klasyczny sernik waniliowy to coś, co koniecznie musi znajdować się w kulinarnej biblioteczce każdego łasucha. Ten przepis to pewniak, robi się go szybko, łatwo i przyjemnie, pachnie i smakuje wspaniale i nie ma szans, by nie wyszedł równy jak tafla lodu - oczywiście, warunkiem jest posiadanie sprawnego piekarnika, który nie przegrzeje masy :) ten sernik ani mocno nie rośnie ani, dzięki temu, nie opada. Można podawać go z sosem z owoców leśnych (polecam) i z polewą czekoladową (jeszcze bardziej polecam!).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
tortownica 22 cm śr.
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):


Spód:
100g herbatników maślanych
60g masła

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
1 kg twarogu półtłustego
5 średniej wielkości jaj
ok. 100 ml śmietanki słodkiej 30%
ok. 100 g cukru pudru
1 laska wanilii
40g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej





Herbatniki zmiksować na proszek, w garnku rozpuścić masło, wlać do zmiksowanych ciastek i dobrze wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wysypać mieszankę ciasteczkowo-maślaną, dobrze ugnieść, tworząc spód, wstawić do lodówki.

Nastawić piekarnik na 160°C (jeśli mocno grzeje to na 155°C) góra/dół. Twaróg przecisnąć trzykrotnie przez praskę, dodać do niego jajka, śmietankę, cukier, obie mąki, ziarenka wydrążone wanilii i ciepłe, rozpuszczone masło, wszystko zmiksować na średnich obrotach aż do powstania jednolitej masy (nie ubijać i nie napowietrzać sernika!) – miksujemy tylko do połączenia składników.

Wyjąć tortownicę z lodówki, wlać powoli masę serową, wierzch dokładnie wyrównać i wstawić do piekarnika – piec 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku w tortownicy, by wystygł.

Mój trik:
Aby sernik był aksamitny, po zmiksowaniu składników masy serowej mikserem, dodatkowo miksuję ją blenderem z ostrzami na gładką masę.

Dobra rada:
Wydrążoną laskę wanilii należy włożyć do słoika i zasypać białym cukrem, po tygodniu będziemy mieć wspaniały, domowy cukier waniliowy – tak robię ze wszystkimi użytymi laskami wanilii, magazynując je wszystkie w jednym, dużym słoju z cukrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik waniliowy
  • Sernik waniliowy
  • Sernik waniliowy