//

Sernik z brzoskwiniami

Brzoskwinie to jeden z moich ulubionych, owocowych dodatków do ciast. W dodatku to połączenie z mięciutką bezą i delikatna masa serowa... po prostu jestem w niebie :) Wbrew pozorom, sernik to tak proste ciasto, choć faktycznie potrzebuje dużo czasu - dla schłodzenia ciasta, pieczenie, schładzanie. Sernik równie dobrze smakuje na zimno (polecam taki po 2-3 godzinach od wyjęcia z lodówki), jak i na ciepło - na przykład podgrzany w kuchence mikrofalowej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
90 + chłodzenie


Ciasto:
3 żółtka
450g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
600g twarogu trzykrotnie mielonego
3 jajka
100g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g masła

Piana z białek:
3 białka
szczypta soli
150g cukru kryształu

Owoce:
połówki brzoskwiń





Ciasto:
Do miski włożyć masło, dodac żółtka, śmietanę, wsypać mąkę, dodać resztę składników, całość posiekać ostrym nożem i zagnieść jednolite, gładkie ciasto, podzielić je na 2 części, włożyć je na minimum 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 160 stopni, blaszkę (u mnie 31x14x6cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć jedną część ciasta i wyłożyć nią blaszkę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i podpiec 10-15 minut, aż lekko się przyrumieni.

Masa serowa i reszta:
W czasie, kiedy ciasto się rumieni, umieścić ser w misce, dodać masło, mąkę i cukier i zmiksować, cały czas miksując dodawać jajka po jednym i całość zmiksować na gładką masę.

Wyjąć podpieczony spód. Z białek ubić sztywną pianę i cały czas miksując, stopniowo wsypywać cukier, aż zrobi się gęsta, ciężka beza.
Brzoskwinie pokroić na kawałki – plasterki, jak chcemy.

Wlać masę serową na podpieczony spód i położyć kawałki brzoskwiń, lekko przycisnąć je do masy. Całość przykryć bezą i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta, ją również lekko przycisnąć, wyrównując wierzch.
Wstawić całość do piekarnika i piec około 60 minut, po tym czasie wystudzić w uchylonym piekarniku i schładzać sernik całą noc w lodówce.

Sernik najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od wyjęcia z lodówki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik z brzoskwiniami