Serowe rożki z rabarbarem
Rabarbar:
200g łodyg rabarbaru (młodych, żeby nie trzeba było obierać)
50g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
100ml oleju rzepakowego
100ml mleka
125g twarogu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko
płatki migdałowe
cukier puder
Rabarbar pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza, tym łatwiej będzie nim nadziewać), włożyć do garnka, wsypać cukier i podgrzewać całość, często mieszając aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Zestawić z ognia, oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ją z cukrem, solą i wanilią (jeśli dodajemy ziarenka z laski), dodać przeciśnięty przez praskę twaróg (dwukrotnie lub przetarty przez sito – musi być jak najdelikatniejszy), wlać mleko i olej i wyrobić jednolite ciasto – ciasto wyrabiać wyłącznie do połączenia się składników, by nie zaczęło się lepić do rąk.
Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Jajko roztrzepać w miseczce, odstawić. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt ok. 30x40cm i pokroić go na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać porcję rabarbaru, brzegi ciasta smarować jajkiem za pomocą pędzelka, składać kwadraty po przekątnej, tworząc rożki i dekoracyjnie docisnąć widelcem.
Poukładać rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi, wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 20-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć, a gdy przestygną, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na rożki znalazłam na blogu Every Cake You Bake.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!