Sezamowy kurczak

Szybki w wykonaniu, prosty przepis i smaczny efekt, tyle słów wystarczy, by opisać tego kurczaka :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


300g mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z ud)
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia na woku

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
1/2 łyżki oleju sezamowego (lub innego do woka)
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
kawałek startego na tarce imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki sezamu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

posiekany szczypiorek do podania





Jajko roztrzepać w misce, wymieszać z mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem i włożyć pokrojonego w kawałki kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki.

Składniki sosu wymieszać ze sobą, aż mąka się rozpuści. Na woku rozgrzać olej do smażenia, wrzucić kurczaka i smażyć ok. 5 minut, zestawić z ognia na chwilę i wlać sos, energicznie całość mieszając, jeszcze chwilę razem podgrzewać.

Podawać od razu z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Przepis z bloga BudgetBythes.com.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sezamowy kurczak