//

Shake truskawkowy

Shake truskawkowy przyszedł mi do głowy, kiedy kupiliśmy duże opakowanie naszych ulubionych lodów waniliowych. Prawdą jest, że czasami idę na łatwiznę i domowe lody mogłabym zrobić samodzielnie, ale zwykle albo nie mam na to czasu albo... nie chce mi się :) A kubełek waniliowych lodów zawsze warto mieć w zamrażarce - kupne nie zamarzają tak, jak domowe i można ich użyć w każdej chwili, a przydają się właśnie do shake'ów, czy chociażby crumble - bo u mnie gorące owoce pod kruszonką zawsze podawane są z zimnymi, słodkimi lodami waniliowymi :) Shake wychodzi idealnie słodki, jeśli mamy mocny blender, można wcześniej pokroić truskawki w kosteczkę i je zamrozić, a potem zmiksować od razu z mlekiem i lodami - shake będzie bardziej gęsty i jeszcze bardziej zimny, a w gorące dni takie napoje są na wagę złota.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


300g świeżych truskawek
200g lodów waniliowych
100ml zimnego mleka
2 łyżki cukru pudru





Do blendera włożyć obrane, oczyszczone truskawki, wlać mleko i zmiksować. Dodać lody i cukier puder i jeszcze raz dokładnie zmiksować.

Shake na początku może być trochę gęsty, ale taki właśnie ma być, podawać go polecam z szeroką słomką do koktajli.

Truskawki warto na 1-2 godziny przed przygotowaniem shake’a włożyć do zamrażarki – wtedy shake wyjdzie gęsty i o dość zwartej konsystencji.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Shake truskawkowy
  • Shake truskawkowy