Skrzydełka a’la KFC II

...a nawet smaczniejsze!! I to o wiele smaczniejsze! :) Robiłam już różne rodzaje smażonych skrzydełek (bo ja w sumie mogłabym jeść tylko takie, na przemian z daniami z ziemniaków), były bardziej chrupiące, mniej chrupiące, ostre, nieostre, zawsze wychodzą mi za mało słone, niechrupiące, w cieście, i tak dalej. Myślę, że spośród tylu pysznych propozycji, jakie do tej pory robiłam - te wyszły najpyszniejsze. Ich głównymi zaletami są przede wszystkim soczystość - co zawdzięcza się wcześniejszemu obgotowaniu i bardzo, bardzo, bardzo chrupiące ciasto, tak chrupiące, że właściwie przyćmiewa mięsny środek :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
ok. 20
Gotowanie/pieczenie (min):
ok. 40
Czas całkowity (min):
ok. 60


1 kg skrzydełek kurczaka (bez najmniejszych części)

2 szklanki maślanki
2 jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sosu tabasco
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

mąka do obtaczania





Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą, podzielić w połowie na dwie części, tworząc zgrabne kawałki, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą tak by przykryła skrzydełka (ok. 2-2,5 litra) , dodać 2 płaskie łyżeczki soli i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Skrzydełka wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i przestudzić.

W misce roztrzepać jajka, wlać maślankę i dodać resztę składników (oprócz mąki) i dokładnie rozmieszać, tworząc średnio gęstą mieszankę. Do głębokiego naczynia wsypać mąkę, obtoczyć w niej wszystkie skrzydełka, następnie każdy kawałek maczać dokładnie w mieszance maślankowej i znów obtaczać w mące, dobrze ją dociskając do mięsa.

Na patelni rozgrzać olej (ok 2 cm wysokości) do ok. 175 stopni, wkładać skrzydełka i smażyć z obu stron na złoto – smażenie jednej partii kawałków powinno zająć ok 10 minut, w zależności od temperatury oleju i od tego, jak szybko się zarumienią – mają smażyć się niezbyt szybko i na rumiano.

Usmażone skrzydełka wyjmować na ręcznik papierowy – podawać z frytkami lub smażonymi ćwiartkami młodych ziemniaków – skrzydełka bardzo wolno stygną, więc nie trzeba obawiać się, że będą zimne, zanim usmażymy całą porcję – pierwsza na pewno będzie jeszcze gorąca :)

Przepis znalazłam na blogu Jo Cooks.

Przepis na domowy Colesław:
coleslaw

Zobacz inne przepisy na skrzydełka:
skrzydełka w corn flakes2skrzydełka KFC1 skrzydełka psotki2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Skrzydełka a’la KFC II
  • Ania

    A jeżeli chciałabym zrobić tzw strips z piersi kurczaka to jak długo powinnam je gotowac aby nie wyszły suche??
    Pozdrawiam

    • Piersi pod stripsy polecam nie gotować – pierś smaży się bardzo szybko i nie ma potrzeby wcześniejszej obróbki termicznej.