Śledzie pod pierzynką

Śledzie to takie ryby, która obowiązkowo musi pojawić się na stole świątecznym - przynajmniej u nas. Choć przyznać muszę, że najczęściej są to po prostu śledzie zrobione w rolmopsy. Jednak czasami każdy ma ochotę na jakąś odmianę kulinarną, czyż nie? Śledzie pod pierzynką, niekiedy nazywane szubą, pojawiły się w naszym domu chyba nie po raz pierwszy, ale na pewno pierwszy raz od wielu, wielu lat. Jak dla mnie - smak super, choć mogłabym polemizować nad koniecznością dodawania do tej sałatki buraków - było je czuć bardzo wyraźnie w całej potrawie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na dużą, rodzinną michę
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
70


10 małych, świeżych śledzi (moje ok. 12cm długości bez płetwy ogonowej)
solanka
pół cytryny
2-3 średniej wielkości ziemniaki
2 nieduże, okrągłe buraki
2 duże marchwie
2 małe białe cebule lub 1 duża
4 jaja
200g majonezu (poniżej link do przepisu na domowy majonez)
sól, pieprz do smaku





Do śledzi przygotować solankę: 2 czubate łyżki soli rozpuścić w 1 litrze wody, zalewę całkowicie ostudzić i zalać nią śledzie w pojemniku, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.

Warzywa ugotować w łupinkach na półtwardo w osolonej wodzie, jajka ugotować na twardo (ale nie na zielono, tylko na twardo ;)), wszystko dobrze wystudzić i obrać. Cebule obrać i drobno posiekać.

Śledzie opłukać pod zimną wodą, osuszyć, wyjąć kręgosłupy i odkroić płetwy, ułożyć obok siebie i skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10-15 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić rybę w nieduże kawałki. Wymieszać kawałki ryb z posiekaną cebulą i ułożyć na dnie wysokiej salaterki.

Używając tarki o grubych oczkach, na śledzie zetrzeć ziemniaki i położyć na nie połowę majonezu, następnie zetrzeć marchew na tej samej tarce i buraki, posmarować pozostałym majonezem, a na sam wierzch zetrzeć na tarce jajko. Salaterkę przykryć folią i wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), podawać sałatkę lekko ogrzaną, ze świeżym pieczywem.

 

Zobacz też domowy majonez:

majonez2 
…i rolmopsy:
rolmopsy2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Śledzie pod pierzynką
  • Śledzie pod pierzynką