Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to potrawa silnie zakorzeniona w naszym domu, zawsze, ale to zawsze podajemy ją z ziemniakami w mundurkach (gotowanymi w łupinkach) i zawsze robiona jest ze świeżych, solonych przez nas śledzi (nigdy z matiasów ani innych). Wiem jednak, że nie każdy ma dostęp do świeżych śledzików z przystani, dlatego też podaję wykonanie tej potrawy z dwoma rodzajami śledzików. Moja mamuśka do śmietany dodaje wyłącznie cebulkę i pieprz, ja z niewiedzy dodałam troszkę cukru i soli, ale ta wersja była równie pyszna.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g świeżych filetów śledzi (lub śledzi a'la matias)
2 cebule szalotki (lub 1 średnia, zwykła cebula)
400g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
czarny, świeżo mielony pieprz

do podania:
posiekany szczypiorek
ziemniaki gotowane w mundurkach





Do śledzi przygotować solankę*: 2 czubate łyżki soli rozpuścić w 1 litrze wody, zalewę całkowicie ostudzić i zalać nią śledzie w pojemniku, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.

Wymoczone śledzie wyjąć z lodówki, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli są to całe tuszki, należy przekroić je wzdłuż na pół i wyjąć szkielety), pokroić w poprzek na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać.

W misce wymieszać śmietanę z cukrem, solą i pieprzem oraz cebulą, dodać śledzie i delikatnie wymieszać tak by śmietana pokryła całą rybę, wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie (jak obrane ziemniaki) lub na parze i podawać śledzie w ich towarzystwie.

 

*Śledzie a’la matias przygotowujemy inaczej, niż świeże, surowe śledzie! Matiasy wyjmujemy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą, a następnie wkładamy do pojemnika i zalewamy świeżą, zimną wodą, wstawiamy na co najmniej 12-16 godzin do lodówki, aby odmoczyły się z solanki, w której były przechowywane.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Śledzie w śmietanie
  • Śledzie w śmietanie