//

Słodki sos chilli

Słodki sos chilli to bardzo uniwersalny dodatek do... czegokolwiek :) Oczywiście bardzo lubię dodawać go do chrupiącego makaronu ryżowego z warzywami, ale świetnie sprawdził się też jako dodatek do chińskich bułeczek z kurczakiem. Robiąc taki domowy sos mamy pewność, co znajdzie się w jego składzie, możemy też regulować jego ostrość - ja wolę łagodniejsze smaki, ale fanom ostrości polecam dodać 30-40g papryczki chilli, wtedy sos naprawdę nabierze mocy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 350g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


10g papryczki chilli
100g słodkiej, czerwonej papryki
10g obranego imbiru
10g ząbków czosnku (obranych)
7 łyżek cukru pudru
1 płaska łyżeczka miodu
4 łyżki octu spirytusowego
200ml zimnej wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli





Papryki bardzo drobno posiekać, imbir oraz ząbki czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można wszystkie pokrojone składniki włożyć do blendera i zmiksować). Przełożyć warzywa do garnuszka, wsypać cukier puder, wlać ocet i wodę, podgrzać aż masa zacznie wrzeć.

W czasie, kiedy sos się podgrzewa, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlać mieszankę, energicznie mieszając sos, podgrzewać wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać szczyptę soli – dla wydobycia smaku.

Sos pozostawić do wystygnięcia, następnie przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce – do 2 tygodni.

Zobacz, do czego można dodać słodkiego sosu chilli:
chińskie bułeczki z kurczakiem3 chrupki makaron ryżowy1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Słodki sos chilli