//

Smażona kanapka z mozzarellą

Jedliście kiedyś smażony chleb? Ale nie, nie taki w jajku, ociekający tłuszczem (żeby nie było, lubię chleb smażony w jajku), taki chrupiący, pięknie zarumieniony i z ciągnącym się serem w środku? Te kanapki właśnie takie są. Przyznać muszę, że nam zdecydowanie wystarcza po jednej kanapce na śniadanie. Chrupiący chlebek jest wspaniały - to dobry sposób na odświeżenie (przed)wczorajszego pieczywa. Oprócz mozzarelli można dodać jeszcze inne, smaczne składniki, np. pomidora, awokado, bazylię, ale koncepcja sera pozostać musi - ma być chrupko i ciągnąco!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2 kanapki
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


4 kromki ulubionego chleba
olej rzepakowy
1 kulka mozzarelli (125g)
sól
opcjonalnie: inne wybrane składniki





Kromki chleba ułożyć obok siebie na desce i bardzo oszczędnie, za pomocą pędzelka posmarować olejem, obrócić i na dwie kromki ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, oprószyć solą, złożyć kanapki.

Rozgrzać dużą patelnię (na sucho) na średnim ogniu, położyć kanapki na patelni i smażyć z każdej strony na rumiano około 5 minut – uważając, by chleb się nie przypalił!!

Przekroić na pół i podawać od razu!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Smażona kanapka z mozzarellą
  • Smażona kanapka z mozzarellą