Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Śmietankowy serek do smarowania

Zdarza nam się, że będąc w sklepie, sięgamy na półkę, gdzie stoja śmietankowe serki, różnego typu, do smarowania. Ja osobiście bardzo lubię zjeść kromeczkę chleba, z takowym serkiem i pomidorem. Tym razem pomyślałam, że trzeba zrobić coś swojego i zrobiłam. Serek wyszedł delikatny i aksamitny, a przy tym smaczny. Jego zaletą jest to, że można dodać do niego ulubione dodatki - czy to wytrawne, jak np. bazylia, czosnek, ale także słodkie, jak powidła, czy świeże owoce. Świetnie również komponuje się z warzywami. Jeśli zrobimy twaróg z mleka prosto od krowy, to już na 100% będziemy mieli pewność, że taki ser wolny jest od chemii i innych stabilizatorów.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


250g twarogu (u mnie jak zwykle półtłusty, ale może być jakikolwiek)
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek kwaśnej śmietany
opcjonalnie: ulubione dodatki, posiekane lub pokrojone





Twaróg przepuścić przez praskę trzykrotnie, można także zmielić w maszynce do mięsa. Dodać sól i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać, na samym końcu dodać dodatki, serek można podawać od razu, można też schować do lodówki i wyjąć w razie potrzeby.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Śmietankowy serek do smarowania
  • Śmietankowy serek do smarowania
  • Śmietankowy serek do smarowania