//

Sok z aronii

Aromatyczny, lekko cierpki sok z aronii to świetna propozycja dla tych, którzy lubia domowego wyrobu syropy i soki. Niektórzy sok z aronii robią z jabłkiem, inni z liśćmi wiśni - ja postawiłam na klasykę, ale owoce straciły goryczkę dzięki wyparzeniu. Nie ukrywam, że poszalałam z aronią w tym roku, myślałam, że te 4,5 kilo, które dostałam jest niemożliwe do przerobienia, a jak się wkrótce okazało - aronii było za mało. Ale teraz mam pyszny sok, konfiturę i fantastyczną nalewkę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1600 ml
Czas przygotowania (min):
90
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
150


1 kilogram owoców aronii
1 litr przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania aronii)
700g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny





Aronię umyć, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z cytryny, zacząć podgrzewać.

Sok doprowadzić do wrzenia i gotować, pilnując by nie wykipiał, około 1 godziny, owoce powinny zmięknąć.

Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok – sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej – 30 minut od momentu zagotowania wody. Gorące butelki wyjąć, dokręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Potem przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sok z aronii