Sos do pizzy

Sos do pizzy zawsze robiłam używając ketchupu i koncentratu pomidorowego, często kupnych, gdy nie miałam zapasów domowego wyrobu obydwu składników, do tego suszone zioła, i tak dalej - to wersja dla wygodnych i chętnie jeszcze nie raz do niej wrócę. Mając jednak do dyspozycji torbę dojrzałych, mięsistych, pachnących słońcem pomidorów gruntowych, nie mogłam nie skorzystać z okazji, by nie zrobić własnego sosu do pizzy, pacznącego latem, czosnkiem, bazylią, oliwą... ach! Polecam Wam serdecznie, sos jest przepyszny i warto go zrobić :) Przy okazji polecam Wam też domowy koncentrat pomidorowy - świetna sprawa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1,5l
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
100
Czas całkowity (min):
140


2,1 kg pomidorów gruntowych (podlużnych), bardzo dojrzałych
3 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków polskiego czosnku
200g białej cebuli
200g koncentratu pomidorowego (serdecznie polecam domowy)
listki świeżej bazylii
listki świeżego oregano (zioła objętościowo po ok. 2 łyżki po posiekaniu)
1 i 1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny, świeżo mielony
1/2 łyżeczki cukru





Pomidory umyć, pozbawić twardych części (wykroić) i naciąć na krzyż skórkę z drugiej strony, włożyć do miski i sparzyć wrzątkiem, aż skórka zacznie się zwijać – wtedy też odlać wrzątek i zalać pomidory lodowatą wodą. Obrać pomidory ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych, odłożyć.

Czosnek obrać i posiekać w kawałeczki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę i zacząć podgrzewać., dodać cebulę i zeszklić (do momentu, aż puści aromat), dodać czosnek i wymieszać. Kiedy czosnek puści aromat, włożyć pokrojone pomidory bez skóry i gniazd nasiennych i mieszać ok 5 minut.

Nastawić średni ogień i gotować całość, co jakiś czas mieszając – gotować tak przez 1 godzinę. Po tym czasie wszystko zmiksować. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy i zmniejszyć ogień o połowę, dusić, często mieszając – ok. 40 minut.

Po tym czasie masę znów zmiksować i przelać do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut od zagotowania wody. Wyjąć gorące słoiki, dokręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia, a potem przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos do pizzy
  • Sos do pizzy
  • Sos do pizzy

4 komentarze

  1. Mniam!!! Zrobię w tym roku <3