Sos gulaszowy

Pyszny, fantastyczny - świetnie pasuje do kluesk śląskich, pampuchów, czy też placków ziemniaczanych. To idealny, uniwersalny sos do wszystkiego.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
120
Czas całkowity (min):
135


500g świeżej wołowiny
4 łyżki klarowanego masła
1 marchewka
1 mała cebula czerwona
1 litr wody
garść pokrojonych ogórków kiszonych
garść pokrojonej czerwonej papryki
zasmażka (lub 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 3 łyżkach wody)
sól, pieprz do smaku





W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, pokroić wołowinę w kostkę ok. 1,5×1,5cm i wrzucić do garnka, smażyć, aż mięso przestanie być surowe.

Marchewkę i cebulę umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, a potem podzielić na plasterki, wrzucić do mięsa, całość podlać wodą (ok. 1 litr) do uzyskania takiej ilości sosu, jaka jest nam potrzebna.

Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać i dodać ciemną zasmażkę tak, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Garnek przykryć i dusić mięsko na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Na 5 minut przed podaniem dodać paprykę i ogórka kiszonego.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos gulaszowy

0 komentarzy