Sos holenderski

Sos holenderski znany jest wszem i wobec nie od dziś - ale większości pewnie tylko z nazwy. Ja pamiętam, że moja Mamuśka robiła go z winem, ja postanowiłam poeksperymentować też z innymi dodatkami, by był wyrazisty, bo sam w sobie sos smakiem nie zachwyca (chyba, że ktoś jest fanem koglu moglu z masłem) :) ale za to jego puszystość i konsystencja na pewno zdobędą wielu zwolenników. Poza tym, wcale nie tak trudno go przygotować - to łatwizna, mimo, że opis wydaje się być skomplikowany.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 200 ml
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
20


Baza:
2 żółtka z wyparzonych wrzątkiem, wiejskich jaj
125g masła (82% tł.)
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatki:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka białego, półwytrawnego wina*
szczypta soli do smaku





Żółtka umieścić w misce na kąpieli wodnej i roztrzepać z sokiem z cytryny (jeśli dodajemy musztardę i wino, to należy teraz zmiksować je z żółtkami). Masło rozpuścić w rondelku – podgrzewać na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia, nie można dopuścić by się zagotowało, zestawić z ognia.

W misce z żółtkami umieścić blender z końcówką rózgi, zacząć miksować i cały czas miksując, wlewać cieniutką strugą i bardzo powoli, gorące masło. Zmiksować sos aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Postawić garnek na średni ogień i cały czas energicznie mieszać sos, a kiedy zacznie gęstnieć, zdjąć natychmiast z ognia i nadal mieszać – powtórzyć czynność 2 razy, aż sos nabierze konsystencji gęstej śmietany. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

*Ja zwykle mam w lodówce jakieś otwarte wino, którego używam wyłącznie do gotowania.

Kąpiel wodna  jest wtedy, kiedy na garnku z niewielką ilością wody postawimy żaroodporną miskę (lub metalowe naczynie do rozpuszczania czekolady), tak by miska ta absolutnie nie dotykała wody – chodzi o to, aby masę w misce podgrzewać wytworzoną parą wodną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos holenderski
  • Sos holenderski

0 komentarzy