Sos koperkowo-cytrynowy do ryb (na ciepło)

Ryby zazwyczaj podaję z dodatkiem kawałka cytryny i masełka, ale właśnie dlatego, że zazwyczaj te ryby smażę i oprócz tych dodatków, nie potrzeba nic więcej. Potrzeba jednak zmienia się, kiedy chodzi o ryby gotowane lub pieczone - te lubię czymś polać, zamiast tylko skrapiać. Szukając idealnego przepisu na sos z cytrynową nutą, natknęłam się na ten przepis w książce "Nowoczesne gotowanie" do Thermomixa. Sos można wykonać zarówno w TM31, jak i w tradycyjnym rondelku. Smakuje wyśmienicie i świetnie pasuje do każdej ryby podawanej na ciepło.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 380 ml (dla 4 osób)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


pół pęczka koperku

30g masła
30g mąki pszennej
250 ml wywaru, rosołu (lub 250ml wody i 1/2 łyżeczki soli)
100ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru
sól i pieprz do smaku





Koperek posiekać. Śmietankę wymieszać z bulionem i sokiem z cytryny. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wsypać mąkę i podgrzewać mieszając aż się połączą, a następnie wlać bulion ze śmietanką. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając rózgą, aż płyn zgęstnieje, zestawić z ognia, wsypać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do ryb na ciepło.

 

Przepis na Thermomix TM31:
Koperek posiekać, odłożyć. W naczyniu miksującym umieścić pozostałe składniki, wymieszać 3 s., o. 3 i gotować 4 min., 100°C, o. 1. Dodać posiekany koperek i wymieszać – 10 s., o. 3.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos koperkowo-cytrynowy do ryb (na ciepło)
  • Sos koperkowo-cytrynowy do ryb (na ciepło)