Spaghetti z sosem a’la bolognese

Przyznam się Wam, że do tej pory, może z lenistwa, z przyzwyczajenia, a może z obawy robiłam sos bolognese tylko z torebki. Wiem, to karygodne... ale dzisiaj, kiedy znalazłam w szklarni pomidora o wadze ponad 600g (tak, tak, na końcu pokażę Wam zdjęcie tego cuda), musiałam go wykorzystać :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


200g mielonego mięsa
300g świeżych, obranych ze skórki pomidorów
2 ząbki czosnku
pół dużej cebuli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka oleju
posiekane świeże lub starte suszone zioła
parmezan do posypania
160g suchego makaronu





Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony czosnek i posiekaną drobno cebulkę, zeszklić. Dodać mięso i smażyć, na dość wysokim ogniu, aż mięso nie tyle się usmaży, co aż zacznie zarumieniać. W tym momencie dodajemy pomidory, przecier i zioła, dokładnie mieszamy, aż pomidory uzyskają status pulpy. Doprawiamy sola i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy makaron z wody i wkładamy go z powrotem do garnka , dokładamy gorący sos i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, danie posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti z sosem a’la bolognese