Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Jesień, wbrew pozorom nie nastraja mnie pochmurnie, wręcz przeciwnie, z wielką chęcią wychodzę z domu, i mimo że już jednak zakładam moje ukochane, skórzane rękawiczki i płaszczyk, to cieszę się, że jest już jesień. Bo jesień to moje ulubione kolory: brąz, pomarańcz, żółty, zieleń, po prostu kolory ziemi, to mnie uszczęsliwia. Ukochany obiadek bardzo pochwalił, zjadł ze smakiem i bardzo dziękował, a ja byłam dumna, bo przepis opracowałam sama :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


180g suchego makaronu spaghetti
300g liści szpinaku świeżych lub mrożonych
100ml słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
pół dużej cebuli
sól, pieprz
100g sera gogonzola (użyłam pikantnego)
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki startego parmezanu
opcjonalnie: smażony boczek





Liście szpinaku rozmrozić, a świeże liście obrać z ogonków i umyć. Liście szpinaku pokroić ostrym nożem.

Cebulę i czonsek umyć, obrać z łupinek. Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, następnie dodać zmiażdżony czosnek, podgrzewać, aż czosnek też się zeszkli.

Na patelnię włożyć posiekany szpinak i poczekać, aż się dobrze udusi, a woda całkiem odparuje, wlać słodką śmietankę, dodać pokruszoną gorgonzolę i podgrzewać, aż ser się rozpuści, a sos trochę zredukuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodać kwaśną śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całośc zestawić z ognia.

W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić, a kiedy całkiem odcieknie woda, a makaron będzie jeszcze gorący, włożyć z powrotem do garnka, w którym się makaron gotował i przełożyć cały sos z patelni. Całość, podgrzewając, dokładnie mieszać. Kiedy będzie gorące, rozłożyć na talerze i posypać startym parmezanem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

0 komentarzy