Suszona pierś kaczki

Schab z pończochy stał się hitem wszelakich Świąt, jakie się w naszym domu odbywają (i nie tylko naszych, bo moi teściowie też go pokochali), ale to nie jedyne mięso, które można tak sprytnie przygotować. Na te Święta przygotowałam suszone piersi kaczki, jako eksperyment, ale myślę, że absolutnie udany, i karkówkę, którą suszyłam już nie pierwszy raz i bardzo nam smakowała.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4 sztuki
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
30 + leżakowanie/suszenie


4 dorodne filety z kaczki (2 piersi)

cukier biały
sól kamienna niejodowana

przyprawy:
suszony rozmaryn, tymianek, majeranek + 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

nowe pończochy lub podkolanówki





Filety opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem, ułożyć obok siebie. Dokładnie obtoczyć grubą warstwą cukru, ułożyć obok siebie w pojemniku, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na 24 godziny – przy czym po 12 godzinach obrócić piersi do góry nogami.

Po tym czasie piersi znów opłukać wodą i osuszyć i obtoczyć grubą warstwą soli, włożyć do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie piersi opłukać pod wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Otarte w palcach zioła wymieszać z solą i natrzeć mięso bardzo dokładnie zakrywając każdy zakamarek. Natarte filety obwiązać w poprzek sznurkiem (by zachowały okrągły przekrój), włożyć do podkolanówki, uważając, by nie zetrzeć przypraw, zawiązać i powiesić w przewiewnym, ale ciepłym miejscu (u nas wiszą w domowej kotłowni, od czasu do czasu uchylam okno, ale w mieszkaniu wieszałam suszone mięsa w kuchni przy oknie).

Suszyć pierś ok. 7 dni – aż stwardnieje, czasami trwa to dłużej, czasami krócej. Po ususzeniu zeskrobać ewentualne resztki soli z powierzchni mięsa, przechowywać w lodówce owinięte w papier śniadaniowy lub pergamin – nie potrzeba żadnego pojemnika.

Moje uwagi:
1. Jeżeli pierś okaże się na zewnątrz za słona, wystarczy na 1 minutę włożyć ją do garnka z wrzącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Suszona pierś kaczki
  • Avrea

    robiłam niedawno schabik ,a widzę ze piersi ze skórką ,nic się nie dzieje , a czy mozna tak zrobic kurczaka ?

    • Ze skórką nic się nie dzieje, oprócz tego, że to tłuszcz i po jakimś czasie może zacząć jełczeć – moim teściom tak się stało po około miesiącu od włożenia do lodówki.
      Nie wiem jak to z kurczakiem, ja bym nigdy nie zjadła surowego kurczaka, mam jakieś takie opory… :) ale można tak zrobić wołowinę czy boczek i te przepisy jeszcze przede mną :)