//

Syrop malinowo-brzoskwiniowy

Kiedy zrobiłam konfiturę malinowo-brzoskwiniową, bardzo zaskamowało mi to połączenie i postanowiłam zamknąć je w buteleczkach w postaci soku. Sok - syrop, wyszedł pyszny, słodki od brzoskwiń, ale kwaśny od malin - lato, lato zamknięte w małych buteleczkach. Trochę szkoda było mi wygotowanych owoców, więc zrobiłam z nich likier - na który przepis podam jutro.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 3,3 litra
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
90


1 kilogram dojrzałych malin
1 kilogram dojrzałych brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
1300g cukru
2 cytryny
opcjonalnie: 1 laska wanilii





Do garnka włożyć maliny, przysypać cukrem i dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie (nie obierałam owoców) i całość razem rozgnieść (użyłam tłuczka do ziemniaków) i wymieszać, wcisnąć sok z dwóch cytryn i – jeśli dodajemy – wyciągamy ziarenka z laski wanilii i razem z laską dodajemy je do owoców.

Garnek postawić na kuchence, włączyć duży ogień i całość gotować, mieszając, aż owoce całkowicie się rozgotują – trwa to ok. 1 godziny.

Po tym czasie przygotować czyste, wyparzone butelki i nakrętki. Sok przecedzić przez gęste sito (tak, by całkowicie odsiąknął z owoców), odcedzone owoce przełożyć do osobnej miski – przydadzą się nam do innego przepisu.

Sok rozlewać do butelek, butelki zakręcać, wstawić je do kąpieli wodnej i pasteryzować ok. 30 minut od momentu zagotowania wody. Gorące butelki dokręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia – sok rozcieńczać z wodą według upodobania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Syrop malinowo-brzoskwiniowy