Syrop miętowy

Do herbaty, napojów, do ciast i deserów - syrop miętowy to fajny pomysł na wykorzystanie liści mięty, oprócz suszenia ich na herbatkę. Syrop jest gęsty, ma ładny, złocisto-miodowy kolor i cudowny zapach.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 800ml
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30-60
Czas całkowity (min):
45-75 minut


500g cukru
1 litr przegotowanej wody
ok. 400g liści mięty (najlepiej młodych)
sok wyciśnięty z 1 cytryny





W garnku umieścić cukier i wodę, podgrzać. Liście mięty dobrze wypłukać, odcisnąć, a kiedy cukier w syropie się rozpuści, dodać miętę do garnka i wcisnąć sok z cytryny, całość podgrzewać, aż mięta zmięknie i straci swój zielony kolor (ok. 30-60 minut na małym ogniu).

Po ugotowaniu, liście mięty wyjąć i dokładnie odcisnąć na sicie (by zachować jeszcze trochę syropu, który pozostał na listkach). Gorący syrop rozlać do butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia – nie ma potrzeby pasteryzacji, ponieważ gorący syrop powinie sprawić, że nakrętki na butelkach się zakleszczą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Syrop miętowy