Szarlotka sypana



Składniki sypkie:
2 szklanki kaszy manny*
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru kryształu (niecała szklanka, ok. 4/5)
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek (waga po obraniu ze skórki) - no. renety
1 czubata łyżka cynamonu
2 płaskie łyżki cukru kryształu
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kaszy manny
Ponadto:
100-150g zmrożonego masła 82% tł. (2 godziny w zamrażarce mu wystarczą)
*1 szklanka = 250 ml

Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce, podzielić na trzy równe części.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wysmarować całą masłem i wysypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 175°C góra/dół.
Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wyrzucając gniazda nasienne. Dodać do jabłek pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, podzielić je na dwie części.
Jedną połowę jabłek delikatnie i równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie w tortownicy. Rozsypać na jabłkach równomiernie drugą część sypkich składników. Czynność powtórzyć – jabłka i sypkie składniki.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i rozłożyć wiórki równomiernie na wierzchu (można zetrzeć bezpośrednio na wierzch). Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać, aż całkowicie wystygnie.
Szarlotkę można podawać na zimno, ale najlepsza jest na ciepło, z lodami waniliowymi, bitą śmietanką i odrobiną sosu toffi.
Przepis oryginalny na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki – ja dokonałam w nim modyfikacji, dostosowując przepis na tortownicę 24 cm, tak, by szarlotka wyszła wysoka.
W dniu 29.11.2015 przepis został lekko poprawiony, udoskonalony i wzbogacony o nowe, świeże zdjęcia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!