Szarlotka tatrzańska

Szarlotkę tatrzańską zna pewnie każdy, kto choć raz odwiedził piękny rejon naszej Polski, jakim jest Podhale. Ta piękna kraina słynie z cudownych widoków, owiec, oscypków, Zakopanego i szarlotki tatrzańskiej właśnie :) Jej specyfiką jest fakt, że jabłka nie są starte na tarce, krojone w kostkę czy smażone, tylko poszatkowane lub pokrojone w cieniutkie plasterki i ułożone na sobie równą warstwą, dzięki czemu ciasto wychodzi wysokie i o niezwykłej urodzie. Oczywiście polecam podać tę szarlotkę na ciepło, z gałką lodów waniliowych i gwiazdką z bitej śmietany :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
duża blacha 25x30cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
450g mąki pszennej krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru pudru
200g zimnego masła (82% tł.)
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka z jaj średniej wielkości

Jabłka:
3,5 kg jabłek (użyłam słodkich, deserowych) - waga przed obraniem
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu





Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać masło pokrojone w kawałki, żółtka i śmietanę, całość posiekać nożem aż do uzyskania drobnych grudek – następnie wyrobić ciasto, aż będzie jednolite – należy robić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta.

Ciasto podzielić na dwie połowy, jedną włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a drugą rozwałkować w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie 25×30 cm i nakłuć widelce, wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki i poszatkować w cienkie plasterki, posypać cynamonem i kardamonem i delikatnie wymieszać, by plasterki się nie pokruszyły. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastem i podpiekać na złoto ok. 20 minut. Wyjąć ciasto, piekarnika nie wyłączać, i na gorący blat rozłożyć równą warstwą jabłka – dociskając je nieco – mogą nawet trochę wystawać ponad blachę, bo po upieczeniu całość opadnie ok. 2 cm.

Na jabłka zetrzeć zamrożone ciasto (na tarce o grubych oczkach), ciasto z wierzchu lekko wyrównać, spłaszczając je dłonią, wstawić całość do piekarnika i piec ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni na złoty kolor. Wyjąć ciasto i zostawić w formia aż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szarlotka tatrzańska
  • Szarlotka tatrzańska