Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Szarlotka tatrzańska

Szarlotkę tatrzańską zna pewnie każdy, kto choć raz odwiedził piękny rejon naszej Polski, jakim jest Podhale. Ta piękna kraina słynie z cudownych widoków, owiec, oscypków, Zakopanego i szarlotki tatrzańskiej właśnie :) Jej specyfiką jest fakt, że jabłka nie są starte na tarce, krojone w kostkę czy smażone, tylko poszatkowane lub pokrojone w cieniutkie plasterki i ułożone na sobie równą warstwą, dzięki czemu ciasto wychodzi wysokie i o niezwykłej urodzie. Oczywiście polecam podać tę szarlotkę na ciepło, z gałką lodów waniliowych i gwiazdką z bitej śmietany :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
duża blacha 25x30cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
450g mąki pszennej krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru pudru
200g zimnego masła (82% tł.)
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka z jaj średniej wielkości

Jabłka:
3,5 kg jabłek (użyłam słodkich, deserowych) - waga przed obraniem
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu





Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać masło pokrojone w kawałki, żółtka i śmietanę, całość posiekać nożem aż do uzyskania drobnych grudek – następnie wyrobić ciasto, aż będzie jednolite – należy robić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta.

Ciasto podzielić na dwie połowy, jedną włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a drugą rozwałkować w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie 25×30 cm i nakłuć widelce, wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki i poszatkować w cienkie plasterki, posypać cynamonem i kardamonem i delikatnie wymieszać, by plasterki się nie pokruszyły. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastem i podpiekać na złoto ok. 20 minut. Wyjąć ciasto, piekarnika nie wyłączać, i na gorący blat rozłożyć równą warstwą jabłka – dociskając je nieco – mogą nawet trochę wystawać ponad blachę, bo po upieczeniu całość opadnie ok. 2 cm.

Na jabłka zetrzeć zamrożone ciasto (na tarce o grubych oczkach), ciasto z wierzchu lekko wyrównać, spłaszczając je dłonią, wstawić całość do piekarnika i piec ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni na złoty kolor. Wyjąć ciasto i zostawić w formia aż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szarlotka tatrzańska
  • Szarlotka tatrzańska