//

Szaszłyki na grilla

Szaszłyki to taki klasyk wśród dań z rusztu. Jednak okazuje się, że są szaszłyki i szaszłyki... ja najbardziej lubię takie, z pieczarką lub bez, ale koniecznie z boczkiem z grubą słoninką i papryką :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8-10 szaszłyków
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g boczku (chudy płat, z dużą słoniną)
500g piersi z kurczaka albo karkówki (kurczak lepiej nadaje się do szaszłyków)

1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 mała żółta papryka
4-5 małych, białych lub czerwonych cebul
ok. 300 pieczarek

przyprawa do karkówki lub do grilla klasyczna (miałam mieszankę naturalnych ziół i przypraw, bez wzmacniaczy i konserwantów!)





Boczek pokroić w kawałki o wymiarach ok. 1×3,5×3,5cm, pierś kurczaka (karkówkę) również, umieścić mięso w osobnych miskach, wymieszać z przyprawą (ilość wg uznania) i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Pieczarki oczyścić z nóżek, papryki pokroić w kawałki, cebulę w ósemki albo w plasterki. Nabijać na patyczki do szaszłyków składniki – naprzemiennie – boczek, kurczak, warzywa, powtarzając układ – ważne jest, aby kurczak lub inne mięso znajdowało się bezpośrednio przy boczku.

Szaszłyki schłodzić w lodówce (wyjąć na co najmniej 30 minut przed grillowaniem) lub grillować od razu, obracając kilka razy, przez ok. 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szaszłyki na grilla
  • Szaszłyki na grilla