Szmaciak czyli kozia broda a’la schabowy

Panierowanie koziej brody w jajku i bułce tartej wydawać by się mogło pospolite i popularne - jednak z kim nie rozmawiam, nikt nie jadł jeszcze szmaciaka w tej wersji :) tak zwykle jadają moi teściowie, postanowiłam, że i ja, w odpowiedzi na Wasze pytania, co można zrobić z tym dziwnym grzybem w kształcie gąbki, postanowiłam zrobić wege schabowe - ale nie doszukujcie sie tu głębszego wegetarianizmu - to po prostu smaczny, grzybowy obiad.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 dorodna, ale dość zwarta kozia broda (szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zalezności od regionu)
sól, pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia





Kozią brodę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Plastry dobrze opłukać pod letnią, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

W głębokim talerzu roztrzepać jajko, w drugim umieścić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej (jak na kotlety schabowe), maczać plastry siedzunia w jajku, następnie w miarę dokładnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na olej, smażyć ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdejmować usmażone kotlety na ręcznik papierowy, podawać na gorąco, od razu – ja podawałam z ogórkami w curry i gotowanymi ziemniakami.

schabowy kozia broda3

Zobacz przepis na marynowaną kozią brodę:
marynowana kozia broda3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szmaciak czyli kozia broda a’la schabowy
  • Judik

    Nigdy nie jadłam tego grzyba, ale ogromnie mnie nim zaciekawiłaś w swoich przepisać. Panierowany jak schabowy wygląda pyyyysznie! :-)

    • Ma zadziwiający i kształt i smak – jest wspaniała, a co najlepsze – nikt jej nie zbiera, bo ludzie nadal tkwią w przekonaniu, że jest pod ochroną, hihi :)

  • Magdalena Krztoń

    Proszę o radę czy tego grzyba nie trzeba wcześniej obgotować jeśli chcemy zrobić z niego schabowego?

    • Absolutnie nie :) szkoda marnować jego smak przez gotowanie. Ja robię tak jak w przepisie, moja teściowa też i zawsze jest ok :)

  • Magdalena Krztoń

    A czy marynowała go Pani?Jak smakuje?

  • Magdalena Krztoń

    Dziękuję,jajecznica super.Jutro schabowy no a na marynowane trzeba poczekać aż grzyb naciągnie.Pozdrawiam z Małopolski.

  • Grzegorz ?

    Tak grzyb pod ścisłą ochroną grożą wysokie kary za zerwanie a tu przepisy!
    GRATULACJE bezmyślności !

    • Zanim znowu na mnie napadniesz, doucz się i doinformuj, najlepiej z samego rozporządzenia:
      http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2014/1408

      A jak już czymś grozisz, to chociaż powołuj się na źródła i wiarygodne dane. Nie wiem po co w ludziach tyle agresji i rozgoryczenia.

    • Marcin

      Witam ten grzyb od roku 2014 już nie jest pod ochroną…został wykreślony z listy gatunków chronionych…

  • kridux

    Cześć, dla mnie kozia broda najlepsza jest z jajkiem, cebulką i odrobiną czosnku, zamiast soli magi :), takie grzyby jak kozia broda, kurki czy nawet młodziutkie podgrzybki nigdy nie obgotowuje, bez sensu wylewać w kanał cały zapach i smak. Lepiej poświęcić kilka chwil więcej na wyczyszczenie:)

    • Ooo, takie najzwyklejsze połączenia też są przepyszne :) podgrzybki obgotowuję wyłącznie do marynowania, masz rację, że nie ma sensu pozbawiać ich smaku. Aczkolwiek nie wiem, czy wiesz, ale kozia broda zawiera arszenik! Ale i tak nie warto jej gotować.

  • Mariola Stachowiak

    Kozią brodę można jeść na wiele sposobów jest pycha :)