//

Szparagi smażone z boczkiem

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    30/5/2015
  • Kategoria:
Do tej pory byłam przekonana, że najlepszym sposobem na podanie szparagów jest ugotowanie ich i okraszenie czosnkowym, aromatycznym masełkiem... póki w tym roku rodzice nie dali mi spróbować swojego nowego wynalazku - szparagów smażonych z boczkiem. REWELACJA! Takie proste danie może być właściwie każdym posiłkiem - obiadem, kolacją, a nawet śniadaniem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


500 g zielonych, młodych szparagów (1 pęczek)
3 łyżki masła
100g wędzonego boczku
opcjonalnie: sól do smaku





Szparagi bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe części i je wyrzucić (w ok. 1/3 długości szparaga mierząc od tyłu), pozostałe części połamać lub przekroić na pół – części z główkami odłożyć osobno i łodygi osobno.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć boczek i go zarumienić. Włożyć łodygi szparagów i smażyć 5 minut, po czym dodać części z główkami i smażyć kolejne 5 minut, dość często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać od razu – najlepiej z ciepłą grzanką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szparagi smażone z boczkiem
  • Szparagi smażone z boczkiem