//

Szparagi z masłem czosnkowym

Moja miłość do szparagów trwa od niedawna, właściwie od zeszłego sezonu, kiedy na dobre przepadłam. Udało mi się kupić ostatnio młodziutkie, cienkie polskie szparagi - za nimi właśnie tęskniłam, za tymi polskimi, rozpływającymi się w ustach patyczkami. Przepis na to danie jest tak banalny, a podpowiedziała mi go kiedyś koleżanka na forum całkiem nie związanym z gotowaniem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


500g białych szparagów
80g masła (83% tł.)
2-3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
trochę soli





Szparagi umyć, osuszyć i obrać obieraczką z zewnętrznej okrywy, włożyć je do garnka z gotującą wodą i gotować 20 minut, aż główki zrobią się miękkie.

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, pietruszkę i sól, chwilę razem podgrzewać, aż masło nabierze cudownego, czosnkowego aromatu.

Szparagi wykładać na talerze i polać przygotowaną okrasą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szparagi z masłem czosnkowym