//

Szpinakowe muffinki

Szukając przepisu na niebanalne muffinki, znalazłam właśnie ten na blogu Laury - "Sweet Spot". Pomyślałam, że takich nietypowych, małych babeczek jeszcze na swoim blogu nie prezentowałam, ani nawet nie jadłam, więc zakupiłam szpinak, a gdy "nabrał mocy" w lodówce (czasami niektóre produkty leżą u mnie kilka dni i czekają na wykorzystanie), ruszyłam do pracy. Muffinki robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a jeszcze przyjemniej się je zjada :) Nie bójcie się szpinaku, ba, nie bójcie się szpinaku w słodkich ciastach! To fantastyczne połączenie :) I tak - w przepisie nie ma jajka!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cunamonu
70g cukru
90g świeżego szpinaku w liściach
90ml mleka
2 łyżki oleju
1 bardzo dojrzały banan (mój miał brązową skórkę)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego





Nastawić piekarnik na 180 stopbi góra/dół, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki, odstawić. W drugiej misce umieścić szpinak, wlać mleko i olej i zmiksować na puree (blenderem), dodać banana rozgniecionego widelcem oraz ekstrakt i dobrze wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, aż masa stanie się jednolita – nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości (jak na zdjęciu).

Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 18-20 minut, od razu po upieczeniu formę wyjąć, zostawić w niej muffiny na ok. 5 minut, po czym przełożyć na kratkę i pozwolić im ostygnąć.

bannerek do muffinkowa IV



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szpinakowe muffinki
  • Szpinakowe muffinki
  • Szpinakowe muffinki