Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Szwedzki letni tort dla WC#4

Szwedzki letni tort to propozycja Klaudii z bloga Dusiowa Kuchnia dla czwartej edycji Weekendowej Cukierni. Miałam przyjemność być gospodynią w pierwszej edycji w tym roku i mile ją wspominam. Sezon na truskawki się już zaczął, bynajmniej te hiszpańskie już zaczynają "smakować słońcem". Kiedy zobaczyłam, że propozycja na tą edycję jest właśnie w roli głównej z tymi owocami, bardzo się ucieszyłam. Tym bardziej napaliłam się na zrobienie tego ciasta, gdyż jest to przepis Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu", a ja lubię przepisy Nigelli, są zarówno proste, jak i wyrafinowane, bez specjalnie wyszukanych składników, a efekt bywa znakomity! Nie wszystko poszło jednak jak z płatka. Biszkopt upiekł się pięknie, ale miałam ogromny problem z pokrojeniem go (kroiłam setki biszkoptów i to były moje pierwsze tego typu problemy). Krem okazał się kapryśny, więc wmiksowałam do niego na wszelki wypadek trochę masła. Poza tymi mankamentami efekt wyszedł zniewalający... smak jest nieziemski!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100


Krem - dzień I - przygotowanie
(lepiej przygotować dzień wcześniej)
2 żółtka
3 łyżki domowego cukru z wanilią (można użyć zwykłego i zagotować masę z laską wanilii, którą przed schłodzeniem kremu trzeba wyjąć)
2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
250ml mleka 3,2%
opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki miękkiego masła

Spód:
(również przygotowałam dzień wcześniej)
3 kurze jaja
250g cukru (wymieszałam pół na pół z domowym cukrem z wanilią)
90ml wrzątku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki pszennej tortowej
masło do wysmarowania formy

Wykonanie tortu:
15-20 świeżych truskawek
250ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru





Krem – dzień I – przygotowanie:
Do garnuszka włożyć wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając, podgrzewać na średnim ogniu. kiedy krem zacznie gęstnieć, zdjąć go z ognia (wyjąć laskę wanilii, jeśli ją używaliśmy), zamieszać i przełożyć do zimnej miski. miskę przykryć wilgotną ściereczką. Kiedy krem całkowicie wystygnie wmiksować do niego masło i wstawić go na noc do lodówki.

Spód:
Nastawić piekarnika na 100 stopni, tortownicę (u mnie 21cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a ścianki posmarowac masłem.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce umieścić cukier i jajka i ubić je mikserem na najwyższych obrotach na puszystą, białą piankę. Kiedy taka już będzie, zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlewać wrzątek.

Zwiększyć obroty miksera na średnie i stopniowo wsyspywać mieszanke mączną, miksować, aż masa będzie gładka i jednolita. Przelać ciasto do tortownicy i wstawić całość do piekarnika – podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec około 40 minut – do tzw. „suchego patyczka”.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika od razu i upuścić blaszkę na ziemię z wysokości około 50cm. Wyjąć je ostrożnie z tortownicy (najlepiej jakby miała odpinane boki) i położyć na kratce, by ostygło. Kiedy całkiem wystygnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć do następnego dnia.

Krem – dzień II – do przełożenia ciasta:
Wyjąć krem z lodówki, zamieszać go.

Ubić schłodzoną śmietankę przeznaczoną do wykonania całego tortu. Przełożyć połowę ubitej śmietany do kremu i dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość, odstawić na chwilę.

Spód:
Wyjąć ciasto z folii, podzielić je na trzy okrągłe blaty. Spodni blat położyć na paterze lub dużym talerzu.

Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek (zostawić kilka do dekoracji) i pokroić w trochę nierówne, grubiutkie plasterki (na zdjęciu u Nigelli widziałam połówki, ale bałam się, że ciasto się rozleci przy krojeniu).

Gotowy krem podzielić na dwie części, jedną częścią posmarować ułożony na talerzu spód, położyć część truskawek obok siebie i przykryć całość środkowym blatem – czynność powtórzyć zużywając resztę kremu. Przykryć całość ostatnim blatem ciasta.

Posmarować pozostałą połową śmietanki wierzch ciasta i położyć resztę truskawek.
Do czasu podania przechowywać tort w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szwedzki letni tort dla WC#4