Szyszki z ryżu preparowanego



300-320g kruchych krówek (waga bez papierków)
150g masła
1 płaska łyżka gorzkiego kakao
120g ryżu preparowanego
50ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)

W garnku umieścić masło pokrojone w kawałki i obrane z papierków krówki, zacząć podgrzewać, często mieszając, a kiedy się rozpuszczą, dodać kakao i śmietankę i mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Zdjąć garnek z ognia i wsypać cały ryż, mieszać, aż cały pokryje się masą.
Z masy (jeszcze gorącej) nabierać porcje i formować podłużne szyszki luk kule – ja zawsze formuję je w jednorazowych rękawiczkach, które nie pozwalają, by dłonie się oparzyły. Uformowane ciastka układać na papierze do pieczenia i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!