Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z preparowanego ryżu to nieodzowny smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia, Jasia, robiła je właśnie dla mnie i zawsze, tak jak jej naleśniki i pomidorowa - smakowały fantastycznie. Cieszę się, że dzisiaj sama mogę robić takie pyszności i chętnie z tego przywileju korzystam, kiedy tylko mam okazję, choć przyznać muszę, że szyszki robiłam ostatni raz w 2009 lub 2010 roku. Jednak ich smak zawsze jest niezapomniany :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 17 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300-320g kruchych krówek (waga bez papierków)
150g masła
1 płaska łyżka gorzkiego kakao
120g ryżu preparowanego
50ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)





W garnku umieścić masło pokrojone w kawałki i obrane z papierków krówki, zacząć podgrzewać, często mieszając, a kiedy się rozpuszczą, dodać kakao i śmietankę i mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Zdjąć garnek z ognia i wsypać cały ryż, mieszać, aż cały pokryje się masą.

Z masy (jeszcze gorącej) nabierać porcje i formować podłużne szyszki luk kule – ja zawsze formuję je w jednorazowych rękawiczkach, które nie pozwalają, by dłonie się oparzyły. Uformowane ciastka układać na papierze do pieczenia i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szyszki z ryżu preparowanego
  • Szyszki z ryżu preparowanego