Tarator – bułgarski chłodnik ogórkowy

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    10/8/2015
  • Kategoria:
Ten jogurtowy, orzeźwiający chłodnik miałam w zamiarze zrobić, odkąd w zeszłym roku z (jeszcze) Narzeczonym byliśmy na kiełkowych warsztatach prowadzonych przez Izę i Kasię z bloga Paleta Smaku. Niestety, tamten przepis gdzieś mi przepadł i nie mogłam go znaleźć, ale postanowiłam odtworzyć go z pamięci. To naprawdę idealna propozycja na letnie upały - szczególnie, kiedy ogórki i koper rosną w ogrodzie, na wyciągnięcie ręki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


300g gruntowych ogórków (waga po obraniu) - małych, by nie było pestek
400g jogurtu naturalnego
ok. 100 ml zimnej wody
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
garść kiełków rzodkiewki (lub słonecznika)
sól, pieprz czarny do smaku
oliwa lub olej aromatyzowany czosnkiem - do podania





Orzechy uprażyć na suchej patelni, zdjąć na talerzyk i całkowicie wystudzić.

Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (wtedy też odcisnąć z wody na sicie), wymieszać z jogurtem, dodać posiekany drobno koperek i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, wodę i dokładnie wymieszać całość. Dodać sól i świeżo zmielony, czarny pieprz, do smaku.

Chłodnik rozlać do miseczek, posypać kiełkami, pokruszyć orzechy, skropić oliwą i podawać.

Jeżeli jest bardzo gorąco, można do chłodnika w miseczkach, dodać kilka kostek lodu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarator – bułgarski chłodnik ogórkowy
  • Tarator – bułgarski chłodnik ogórkowy

0 komentarzy