Tarta czekoladowa

200% czekolady w czekoladzie. Myślę, że ta tarta zachwyci każdego smakosza czekolady i pysznych, czekoladowych deserów. Wbrew pozorom robi się ją szybko, tylko stygnie długo, ale za to jest warta czekania. Można podać ją ze świezymi truskawkami, albo sosem z malin, jak tylko zapragniecie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


Na spód:
100g ciemnych ciastek (użyłam NEO z Lidla razem z kremem, którym były przełożone)
50g masła

Krem czekoladowy:
200g gorzkiej czekolady
90g masła (83% tł.)
2 jaja
80ml śmietanki kremówki (ilość % bez znaczenia)
60g cukru trzcinowego (może być biały, ale z trzcinowym jest smaczniejsza)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii





Nastawić piekarnik na 170 stopni, formę 20cm. śr. wyłożyć papierem do pieczenia.
(pod tortownicę polecam rozłożyć folię aluminiową albo coś innego do ochrony, bo w czasie pieczenia masło się niestety wytapia)

Masło roztopić w rondelku, zestawić z ognia. Ciastka zmiksować i wsypać do rozpuszczonego masła i wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć masą spód tortownicy, wygładzić, wstawić do piekarnika i piec 10 minut, wyjąć i studzić przez 15 minut.

Postawić żaroodporną miskę na kąpieli wodnej, dodać połamaną czekoladę, masło i podgrzewać, aż całośc się rozpuści i połączy, przestudzić.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać resztę składników i całość dokładnie zmiksować, masę stopniowo wlewać do masy czekoladowej, cały czas mieszając, zmiksować na gładką masę. Wlać ją na podpieczony spód, uderzyć formą kilka razy o blat i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec całość 20-25 minut, po czym od razu wyjąć i studzić w formie 2 godziny, potem studzić bez formy 4 godziny, nie przechowywać w lodówce.

Podając udekorować truskawkami, można oprószyć gorzkim kakao.

 

Przepis z bloga Gourmet.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta czekoladowa