Tarta farmerska

Uwielbiam połączenie jajka, boczku i fasolki w sosie pomidorowym, ale nie takiej zwykłej fasolki, bo mam swoją wybraną, ulubioną :) Byłam ostatnio tak głodna, że żeby przygotować ten obiad musiałam usiąć dwa razy i opanowywać drżenie rąk, ale w końcu się udało i wyszedł pyszny obiad z tego, co było w lodówce :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
ok. 30


1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
10 cienkich plasterków boczku parzonego
2 surowe jajka
garść tartego, żółtego sera
puszka fasolki w sosie pomidorowym





Nastawić piekarnik na 210 stopni.

Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na papier do pieczenia i przekroić na pół w poprzek, zawinąć boki do środka i uformować pomiędzy kawałkami separator z papiero do pieczenia. Plasterki boczku pokroić w kawałki i ułożyć na cieście obok siebie.

Posypać boczek serem tartym i bardzo delikatnie wbić po jednym jajku, kiedy piekarnik się już nagrzeje. Wstawić formę do piekarnika i piec 10-12 minut.

Jeśli chcemy mieć płynne żółtko, to pieczemy tarty około 6-8 minut, wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wbijamy jajka i wstawiamy na pozostały czas pieczenia.

Podgrzać fasolkę i podawać razem z tartami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta farmerska