Tarta trzy sery

W mojej lodówce zawitała ricotta. Leżała, leżała, aż w końcu wzięłam ją do ręki i okazało się, że data ważności jest "do dziś". Coś więc trzeba było wymyślić i wymyśliłam, pyszną, megaserową tartę, która, dzięki dodatkowi boczku nie jest mdła :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1 opakowanie świeżego ciasta francukiego
250g ricotty
100g gorgonzoli
2 świeże, surowe jajka
50g żółtego sera
125g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego
świeżo mielony, czarny pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
bazylia do przybrania





Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

W misce roztrzepać jajka, dodać ricottę, gorgonzolę i usmażony na złoto boczek oraz pieprz, wymieszać.

Ciasto francuskie włożyć do foremki na tartę, lekko zawinąć brzegi do środka (u mnie 26cm śr.), na ciasto położyć folię aluminiową a na nią wysypać suchą fasolę lub inne ziarna.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć, zdjąć folię z ziarnami a na spód wylać masę serową, całość posypać startym żółtym serem i położyć połówki pomidorków.

Wstawić tartę i piec 15 minut, w razie potrzeby w czasie pieczenia przykryć – jak widać ja się zagapiłam :)

Wyjąć, przystroić bazylią i podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!