Tarta/quiche z botwinką i serem feta

O tej wspaniałej tarcie myślałam już od dawna. To nic nowego - połączenie botwinki i sera feta, ale coś tak pysznego, że mogłabym jeść te połączenie na okrągło :) Tarta wyszła pyszna, zrobiłam ją na swoim sprawdzonym przepisie na ciasto kruche, ale zapomniałam posmarować ciasto roztrzepanym białkiem przed pieczeniem i trochę wchłonęło płyn z nadzienia - nie wpłynęło to na smak potrawy, ale na samą konsystencję ciasta już tak - to jest dobry przykład na to, dlaczego warto kruche ciasto zabezpieczać przy pieczeniu :) a roztrzepane białko, które podpieczone stwarza coś jakby rodzaj izolatora, świetnie się do tego nadaje. Myślę, że to nie ostatnia potrawa z botwinką w roli głównej, jaką zrobię w tym roku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
100g masła
2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania ciasta)
2 łyżki kwaśnej śmietany
230g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
450g botwinki bez buraczków (waga po oczyszczeniu)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
2 jajka
100 ml śmietanki kremówki
100g sera typu feta





Składniki ciasta umieścić w misce, posiekać nożem a następnie zagnieść do czasu połączenia składników, nie dłużej. Ciastem wyłożyć formę do tarty (24 cm śr.), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.

Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni na rozpuszczonym maśle, a następnie włożyć botwinkę, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż odparuje sok, który puści botwinka, następnie odstawić do przestudzenia.

W misce roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietanką i usmażoną botwinką oraz 3/4 ilości sera, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać na 180°C góra/dół, formę z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować całą powierzchnię ciasta roztrzepanym białkiem (za pomocą pędzelka), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż zacznie się rumienić. Ciasto wyjąć, przełożyć do niego nadzienie i wyrównać, a wierzch posypać resztą sera feta. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, aż masa się zetnie a brzegi ciasta zarumienią.

Wyjąć od razu z piekarnika i podawać na ciepło lub wystudzić.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta/quiche z botwinką i serem feta
  • Tarta/quiche z botwinką i serem feta