Tartaletki z awokado i fetą

Fajnie jest czasem zjeść coś na śniadanko na ciepło, szczególnie wtedy, kiedy same składniki wpadają pod rękę :) To śniadanko przyrządziłam moim rodzicom (wraz z piramidkami caprese z awokado), mieliśmy biało-zielono-czerwone jedzonko :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
20


1 rolka świeżego ciasta francuskiego
130g miękkiego sera typu feta
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały pomidor
gałązka bazylii z liśćmi
opcjonalnie: 1 łyżeczka oliwy z oliwek





Ciasto francuskie odwinąć, pokroić na 6 płatów, boki zawinąć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i widelcem gdzieniegdzie poprzyciskać końce, by ciasto nie odwinęło się w czasie pieczenia.

Warzywa i fetę pokroić w równą kostkę (z pomidorów wyczyścić miąższ), dodać posiekaną bazylię i ewentualnie oliwę.

Wyłożyć gotową salsę na tartaletki i wstawić całość do piekarnika. Piec w 210 stopniach 10-15 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tartaletki z awokado i fetą