Tartaletki z dynią i fetą

Dzisiaj powrót do dyniowego maratonu :) Kombinuję z dynią na wszystkie sposoby, tym razem też wykombinowałam, a i obiecuję, że będę kombinować dalej :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50 + chłodzenie


Na ciasto:
100g miękkiego masła
2 żółtka
szklanka mąki
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
200g dyni pokrojonej w małe słupki
200g sera greckiego solankowego
tymianek, pieprz ziołowy





Ciasto zagnieść na gładką masę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki – w TM wystarczy umieścić składniki w kolejności: pokrojone masło, żółtka, sól, mąka i proszek do pieczenia i wyrabiać na obrotach Interwał, aż składniki połączą się w grudki, wyjąć ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki by się schłodziło.

Pokrojoną dynię sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sitku.

Foremki do tartaletek wyłożyć folią aluminiową i każdą wyłożyć ciastem. Ciasto posypać tymiankiem, rozłożyć słupki dyniowe i pokruszyć ser, posypać pieprzem ziołowym.

Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tartaletki z dynią i fetą