Tarte buraczki w słoikach

Tarte buraczki to jedna z moich ulubionych surówek podawanych do obiadu - nie lubię, gdy dodaję się do nich cebulkę, a najbardziej nienawidzę, gdy ktoś podaje je na ciepło (rodzicom zawsze mówię, by odłożyli mi moją porcję na zimno), brr... ale taka surówka to nie tylko świetny dodatek do kotletów mielonych, lecz również baza do przepysznego barszczu ukraińskiego. Oczywiście przy robieniu tej surówki mogłam jak zwykle liczyć na moją mamusię, dokładnie powiedziała mi, co i jak mam zrobić i zrobiłam - wyszło dokładnie tak smacznie, jak smaczne są buraczki robione przez moją rodzicielkę. Kolejny krok - to samodzielne zrobienie barszczu ukraińskiego :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4 słoiki po 500ml
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60 + 20
Czas całkowity (min):
140


2,3 kg surowych buraków (nie obranych)

Zaprawa:
6 łyżek octu
1 czubata łyżka cukru pudru
1 płaska łyżka drobnej soli





Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i od tego czasu gotować ok. 1 godziny – buraczki powinny być ugotowane, ale nadal sprężyste, nie rozgotowane.

Ugotowane buraki przelać lodowatą wodą, każdemu ściąć końcówki z obydwu stron i obrać, ścierając skórkę nozykiem (polecam założyć rękawiczki lateksowe). Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wlać do nich ocet, wsypać cukier puder i sól i całość bardzo dokładnie wymieszać.

Nałożyć buraczki do (wyparzonych wcześniej i osuszonych) słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Zakręcić słoiki, umieścić w garnku z kąpielą wodną i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć, dokręcić i pozostawić do wystudzenia (po 24 h można wykonać ponowną pasteryzację w ten sam sposób).

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarte buraczki w słoikach