Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Tiramisu cupcakes

Wbrew pozorom, te muffiny są dziecinnie proste w wykonaniu, robi się je szybko i bezproblemowo, ładnie rosną, a krem jest taki aksamitny, że możnaby go jeść i jeść, a co najważniejsze - kremu jest niedużo, więc taka ilość nikogo nie zemdli (jak to bywa przy normalnym deserze tiramisu na samej śmietanie z Mascarpone).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60


Muffiny:
100g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
120g cukru kryształu
1 laska wanilii (ja zamiast wanilii użyłam domowego cukru waniliowego)

Poncz:
4 łyżki mocnej, gorącej kawy
4 łyżki likieru Amaretto

Krem:
125g serka mascarpone
100ml słodkiej śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru

Ponadto:
gorzkie kakao do posypania





Krem:
Przygotować krem – najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wieczorem, by zgęstniał.

Do miski wlać bardzo dobrze schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno, kiedy taka będzie, dodać cukier puder, wymieszać i dodać mascarpone, całość delikatnie zmiksować na gładką masę, przełożyć krem do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Muffiny:
Nastawić piekarnik na 160 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.

Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
W garnuszku podgrzać mleko, zestawić z ognia i dodać masło, mieszać, aż się rozpuści, odstawić.

Do żaroodpornej miski wbić jajko, dodać dwa żółtka i cukier, dobrze wymieszać, postawić miskę na garnku z wodą (tworząc tzw. „kąpiel wodną”), mieszać masę energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści (to ważne, mój cukier nie był do końca rozpuszczony i w czasie pieczenia kryształki osiadły na dnie). Zdjąć miskę z garnka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i jasnożółta.

Cały czas ubijając, stopniowo wlewać mleko, zmiksować i partiami, łyżką, wsypywać mąkę. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Masę nakładać do foremek do 2/3 ich wysokości (mocno rosną), wstawić blachę do piekarnika i piec 20 minut, aż będą ciemnozłote.
Wyjąć blachę z piekarnika i przełożyć muffiny na kratkę, by ostygły, całkowicie.

Całość:

Kiedy muffinki ostygną, wymieszać kawę z likierem Amaretto. Każdą muffinkę delikatnie ściąć na czubku, by można było ją nasączyć ponczem. Nasączać każą muffinkę 2-3 łyżeczkami ponczu, odstawić na chwilę.

Krem nakładać łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego (będzie trochę rzadki, więc i tak straci swój ostateczny kształt), na samym końcu wszystkie muffinki oprószyć z wierzchu gorzkim kakao, do czasu podania przetrzymywać muffiny w lodówce.

 

Przepis na tiramisu cupcakes pochodzi z książki „Martha Stewart’s Cupcakes„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tiramisu cupcakes
  • Tiramisu cupcakes
  • Tiramisu cupcakes