Torciki bezowe z malinami



Przepis na 2 mini-torciki:
1 białko jaja (rozm. M)
szczypta soli
8 łyżek cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki białego octu winnego
Ponadto:
bita śmietana (ok. 4 łyżki na każdy torcik)
80g malin + 1 łyżka cukru

Nastawić piekarnik na 140 stopni. Na papierze do pieczenia odrysować cztery koła równej wielkości – najlepiej o śr 9 cm. Obrócić papier do góry nogami i połozyć na blasze.
Do miski włożyć biało, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę – sztywna będzie w momencie, kiedy po odwróceniu miski do gory nogami, piana nie spłynie i będzie się trzymała.
Cały czas ubijając, bardzo powolutku wsypywać cukier łyżką, dodając kolejne porcje, kiedy porpzednia będzie już wmiksowana.
Kiedy piana będzie całkiem sztywna, lśniąca i śnieżnobiała, nadal ubijając wsypać mąkę ziemniaczaną i ocet winny, całość chwilę jeszcze poubijać – piany z białek nie da się przebić.
Nałożyć pianę na odrysowane koła, tworząc dwa płaskie i dwa grubsze blaty z lekkim wgłębieniem.
Wstawić całość do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezy 60 minut przy uchylonym piekarniku.
Po tym czasie pozwolić im całkowicie ostygnąć.
Maliny zasypać cukrem i odstawić na jakieś 15 minut (jeśli sa mrożone, to na 30), wymieszać – do malin można dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią.
Ostudzone grubsze blaty przełożyć na talerzyki i nałozyć na nie bitą śmietanę, nałożyć także maliny, rozprowadzając sok, który puściły, wykończyć całość cienkimi blatami bezy.
Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!