Tort makowo-kokosowy

Ten tort to gratka dla prawdziwych łasuchów. Nie spodziewajcie się, że będzie leciutkim biszkoptem, bo sam biszkopt makowy jest całkiem ciężki, a krem kokosowy też do najlżejszych nie należy. Postarałam się jednak, by tort, mimo braku lekkości (wagowej) nie był ani słodki ani ciężki dla żołądka :) wyszedł fenomenalny - ach, ten kokosowy krem... :) Tort ten przygotowałam na urodziny Mamuśki, więc musiał być wyjątkowy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Biszkopt makowy:
310g suchego maku
300g cukru
8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Krem:
70g masła
200g białej czekolady (najlepsza jest wg mnie niemiecka taka po 200g)
4 łyżki kwaśnej śmietany
200 ml śmietanki kremówki 30%
70g płatków migdałowych (mogą być też słupki)
100g wiórków kokosowych

Ponadto:
200 ml słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
mocna herbata z rumem do nasączenia
100g wiórków kokosowych do obsypania tortu





Biszkopt: Nastawić piekarnik na 170 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Mak sparzyć i odsączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mielenia dwa razy. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodawać kolejno pozostałe składniki (oprócz białek). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Krem: Masło rozpuścić w rondelku z połamaną czekoladą, przestudzić i wymieszać całość z kwaśną śmietaną. Odstawić masę, by wystygła całkowicie.
W misce ubić śmietankę ze śmietan-fixem, a kiedy będzie już sztywna, mieszając wlewać masę czekoladową, wsypać wiórki i płatki. Całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

Całość: Biszkopt przekroić tworząc 3 blaty, nasączyć je niewielką ilością herbaty z rumem (dla aromatu), blaty przełożyć równą warstwą kremu, posmarować też wierzch, bez boków.

Śmietankę ubić na sztywno, posmarować nią całą zewnętrzną powierzchnię tortu, obsypać wiórkami kokosowymi i ewentualnie dodatkowo udekorować. Tort schładzać przynajmniej kilka godzin (a najlepiej co najmniej 12) w lodówce.

Moje uwagi:
By wiórki na zewnątrz tortu były smaczniejsze, można podpiec je na suchej patelni – należy obsypać nimi tort dopiero jak całkiem wystygną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort makowo-kokosowy
  • Tort makowo-kokosowy
  • Tort makowo-kokosowy