Tort orzechowo-kokosowy

To ciasto robiłam drugi, może trzeci raz. Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia skąd mam ten przepis. pewnie wyciągnęłam go z "Wielkiego Żarcia", ale niech mnie kule biją, bo nie potrafię go znaleźć - tak już mam z przepisami, które 6-8 lat temu wygrzebałam z internetu ;) Wydawać by się mogło, że połączenie kokosa, orzechowego kremu i biszkoptu to za dużo, że te warstwy nie pasują do siebie. Prawda jest jednak taka, że wszystkie te części tworzą świetną całość, która wyśmienicie smakuje i wspaniale się dopełnia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
24
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
210


Biszkopt orzechowy:
8 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka orzechów włoskich mielonych

Ciasto kokosowe (beza):
szklanka białek
szklanka cukru
150g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyzki cukru z wanilią
150g masła
800ml mleka

Poncz:
mocna herbata
dowolna whisky

Wierzch:
szklanka łuskanych orzechów włoskich
80g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka





Najpierw przygotować bezę (ciasto kokosowe):
Blaszkę (ok. 25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 170 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier i podbić. Dodać resztę składników i zmiksować. Wlac masę do przygotowanej blachy, wstawić ją do piekarnika i piec 30 minut. (piec do zarumienienia). Od razu wyjąć spód z piekarnika i wyjąć z blaszki, zostawić na papierze do pieczenia do wystudzenia.
Blaszkę umyć i z powrotem wyłożyć nowym, czystym papierem.

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, podbić. Dodawać żółtka po jednym i resztę składników, zmiksować na najwyższych obrotach na gładką masę, wlać ją do przygotowanej wcześniej blachy. Ciasto piec w 170°C około 35 minut, po upieczeniu natychmiast wyjąć blachę z piekarnika i zrzucić ją na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów, ostrożnie wyjąć biszkopt z blachy na kratkę i pozwolić mu ostygnąć. Po ostudzeniu podzielić na pół, na dwa poziome blaty.

Masa budyniowa:
Z porcji mleka odlać 1 szklankę i rozpuścić w niej proszki na budyń. W garnuszku zagotować pozostałe mleko z cukrem, kiedy się zagotuje, wlać mieszankę ze szklanki, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować całość, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji gęstego budyniu. Odstawić mase, by ostygła calkowicie do temp. pokojowej.

Do masy dodać miękkie masło i dokładnie zmiskować na gładki, jednolity krem.

Złożenie całości:
Wierzchni blat ciasta orzehcowego obrócić do gory nogami i nasączyć go ponczem, odwrócić z powrotem.

Wymieszać herbatę z Whisky. Ułożyć spodni blat biszoptu orzechowego na tacy lub dużym talerzu (w blasze, w której ciasto się piekło też można), nasączyć ponczem, wyłożyć połowę masy budyniowej. Na masę położyć spód kokosowy i wyłożyć resztę kremu, położyć wierzchni blat ciasta orzechowego, tworząc wysokie ciasto.

W rondelku rozpuścić czekolady z mlekiem na gładką masę i rozsmarować ją równomiernie po wierzchu ciasta, obsypać również pokruszonymi orzechami włoskimi.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia, lub też dnia trzeciego od zrobienia. Należy je przechowywać owinięte lub przykryte folią spożywczą.

>>POBIERZ PDF<<, by wydrukować przepis.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort orzechowo-kokosowy

2 komentarze

  1. ile jajek wchodzi na tą szklanke białek do bezy?