Tort tęczowy

Ten torcik powstał na specjalną okazję. Na moje urodziny. Nie jestem ekspertką w tortach, prawdę mówiąc nawet nie potrafię ich robić, choć je uwielbiam. Tym bardziej byłam zestresowana, mało tego, nie mogłam ze zdenerwowania opanować drżenia całego ciała, kiedy go tworzyłam... na szczęście tort okazał się sukcesem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
180


Przepis na biszkopt (na 6 spodów do tortownicy o średnicy 19 cm):
6 dużych, kurzych jaj od kur z wolnego wybiegu
szczypta soli
250g cukru kryształu (może być domowy waniliowy)
4 łyżki gorącej wody
2 łyżki octu
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280g mąki pszennej
barwniki spożywcze w proszku w podstawowych kolorach - żółty, zielony, niebieski, czerwony

Poncz:
100ml mocnej, zaparzonej herbaty (np. Earl Grey)
likier owocowy (u mnie bananowy)

Krem/masa:
500g sera Mascarpone
5 kurzych jaj
szczypta soli
5 łyżek cukru kryształu
200ml słodkiej śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie śmietan-fix)

Ponadto:
batoniki Duplo (lub inne wąskie i długie)
cukierki m&m's do posypania
50g tartej czekolady do podsypania miejsca pod m&m'sy





Przygotować (najlepiej dwie, jeśli mamy) tortownicę o średnicy 19 centymetrów – wysmarować ją na bokach i spodzie masłem i oprószyć mąką.
Nastawić piekarnik na 160 stopni.

Jajka umyć, wyparzyć wrzątkiem, osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić w dużej misce. W szklance wymieszać ocet, olej i wrzącą wodę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę – tak, by po odwróceniu do góry nogami nic nie wypadło z miski.
Do żółtek dodać cukier, utrzeć na puszystą, białą masę, po czym caly czas ubijając, stopniowo wlewać mieszankę płynów, zmiksować wszystko na gładką masę. Miksując przesiewać przez sito odważoną ilość mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, by masa nie straciła puszystości.

 

Masę podzielić na 6 części – po mniej więcej 155g każda i umieścić w osobnych miseczkach.
Kolory ciasta powinny być intensywne i żywe. Do jednej miseczki dodać żółty barwnik, do drugiej żółty i czerwony, do trzeciej tylko czerwony. Doc zwartej miseczki dodać zielony barwnik, do piątej niebieski, a do szóstej niebieski i czerwony. Każdą mase wymieszać osobną miskę, koniec końców powinniśmy otrzymać 6 intensywnych kolorów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony.

Do przygotowanej tortownicy wlać porcję masy w jednym kolorze, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i upuścić ją z ok. 20 centymetrów na ziemię. Wyjąć biszkopt z formy i umieścić go na kratce, by wystygł, a forme umyć i znów przygotować smarując masłem i wysypując mąką. Czynność tę powtórzyć w ten sam spobób jeszcze 5 razy, piekąc wszystkie spody. Wszystko ostudzić całkowicie.
Poncz:
Herbatę ostudzić i wymieszać z likierem i nasączyć każdy blat, ale niezbyt mocno.

Krem:
Masę można wykonać w trakcie, kiedy pieką się spody i wstawić do lodówki celem schłodzenia i stężenia.
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, osuszyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę i dodać Mascarpone, zmiksować.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Śmietankę ubić na sztywno, można dodać usztywniacz, by śmietana lepiej się trzymała, a krem był bardziej stabilny. Do masy z mascarpone dodać pianę z białek i bitą śmietanę i delikatnie wymieszać, wstawić całość do lodówki i wyjąć, kiedy będziemy składać tort.

 

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (boki i spód) i układać w niej blaty, przekładając kremem, górę również pokryć kremem, wstawić tort na 4 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować kremem boki, pokryć batonikami i związać wstążką. Wierzch oprószyć tartą czekoladą i posypać cukierkami m&m’s (można to zrobić przed samym podaniem). Tort wstawić do lodówki na całą noc, wyjąć bezpośrednio przed podaniem i kroić nożem noczonym we wrzątku.

>>POBIERZ PDF<<, by wydrukować przepis.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort tęczowy
  • Tort tęczowy
  • Tort tęczowy