Tort tiramisu

Aksamitny, klasyczny, pyszny! Ten tort jest idealny na każdą okazję i wcale nie tak trudno go zrobić.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100 + chłodzenie


Biszkopt:
3 duże kurze jaja
140g cukru (użyłam domowego z wanilią)
szczypta soli
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140g mąki pszennej

Masa:
250g serka Mascarpone
3 duże kurze jaja
3 łyżki białego cukru
100ml slodkiej śmietanki 30%

Ponadto:
50ml amaretto
50ml espresso
gorzkie kakao do przesypania

Na wierzch:
100ml bitej śmietanki
1/2 opakowania śmietan fix-a
4 łyżki zrobionego dzień wcześniej kremu





Biszkopt:
Tortownicę (odpinaną) o średnicy 19cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, umieścić je w dużej misce, białka w trochę mniejszej. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Do żółtek dodać cukier, ocet, olej i wodę i ubić całość na puszystą, białą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do nagrzewającego się piekarnika (gdy będzie miał około 100 stopni) – będzie rósł równomiernie. Piec 30-40 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu natychmiast wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości około 40cm zrzucić tortownicę na podłogę, biszkopt wstawić do otwartego piekarnika i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.

Przygotowanie kremu:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Jajka dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać ubitą śmietankę i pianę z białek i delikatnie, ręcznie wymieszać Krem będzie dość rzadki, dlatego w na tort zakładać będziemy obręcz od tortownicy, ale spokojnie, przez noc krem doskonale zastyga i nie ma z nim żadnych problemów.

Tort:
Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy z blatów ostrożnie nasączyć ponczem z kawy i amaretto.
Umyć obręcz od tortownicy, wyłożyć ją folią spożywczą i umieścić na dużym talerzu lub paterze, zatrzasnąć i włożyć spodni blat – nie używamy już tutaj spodu tortownicy. Na spód wyłożyć 1/3 masy, posypać gorzkim kakao, położyć drugi blat, wyłożyć drugą część kremu, przysypać kakao i położyć wierzchnią część biszkoptu, wierzch pokryć pozostałą częścią masy, pozostawiając trochę do pokrycia boków dnia następnego. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc – masa musi się mocno stężeć, pozostały krem przełożyć do pudełka i włożyć do lodówki.

Następnego dnia przed podaniem, otworzyć obręcz tortownicy, zdjąć ją. Śmietanę ubić ze śmietan fixem (dodatek można pominąć) i dodać 4 łyżki kremu, który odłożyliśmy poprzedniego dnia (ważne, by zebrać z niego wierzchnią warstwę, bo w pudełku podchodzi płynem), wymieszać i pokryć gotową masą boki tortu. Tort można podawać oprószony kakao lub startą, gorzką czekoladą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort tiramisu
  • Tort tiramisu
  • Tort tiramisu

0 komentarzy