//

Tortilla chips

Tak bardzo lubię nachosy, ale niestety te sprzedawane w sklepach są czasami niewspółmiernie drogie do zaawartości paczki. Dlatego też postanowiłam zrobić domowy odpowiednik. Tutaj mam pewność, że jest zdrowy, nie zawiera niepotrzebnych "dosmaczaczy", sztucznych aromatów, a dodatkowo mogę dodać do nich wybrane składniki, np. tarty ser lub zioła.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 blach
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
ok. 90


170g mąki pszennej tortowej
170g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
50g miękkiego masła
200ml wrzącej wody





Mąki wymieszać z solą w misce, dodać masło i wlać wrzątek, całość wymieszać dokładnie łyżką i póki ciasto będzie ciepłe, wyrobić na gładko ręką. Ciasto podzielić na 4 części i każdą wałkować bardzo cienko (tak na 1-2 mm grubości), kroić ciasto na trójkąty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170-190 stopni ok. 8 -10 minut (w zależności od piekarnika, ja piekłam w 175 stopniach ok 9 minut).

Przepis pochodzi z bloga Lawendowy Dom.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tortilla chips
  • Tortilla chips
  • Tortilla chips