//

Tortille z kurczakiem i awokado

Tortille występują u nas zwykle z nadzieniem z kurczaka, ale dodajemy do niego sałatę, sos czosnkowy, pomidora, cebulę - czyli standardowy zestaw. Ostatnimi czasy jednak, mam bzika na punkcie awokado i co rusz szukam jakichś fajnych sposobów na wykorzystanie go w nowych potrawach. To danie jest jednym z takich właśnie sposobów - a efekt końcowy - rewelacja :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4 tortille
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
45


4 pszenne tortille
300g filetów z piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
1 bardzo dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
4 łyżeczki musztardy Dijon miodowej (może być też zwykła, ale polecam dodać odrobinę miodu)
8 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 cytryny





Filety kurczaka przekroić w poprzek, tworząc płaskie kawałki, oprószyć przyprawą i zostawić na 2 godziny (lub na całą noc) w zamkniętym pojemniku, w lodówce.

Następnego dnia awokado umyć, obrać i pozbawić pestki, przekrojone na pół pokroić w dość grube paski, skropić sokiem z cytryny. Kurczaka usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, osuszyć go na ręczniku papierowym i pokroić w paski.

Każdą tortillę posmarować na środku 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy, ułożyć paski kurczaka oraz paski awokado i 2 łyżki kukurydzy konserwowej. Zawinąć najpierw boki, a następnie zrolować. Każdą tortillę podpiec na patelni grillowej lub grillu elektrycznym na złoto, podawać od razu lub na zimno.

Pomysł na połączenie awokado z kurczakiem w tortilli podpatrzyłam na blogu OMGChocolateDesserts.com, reszta to moja własna inwencja :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tortille z kurczakiem i awokado
  • Tortille z kurczakiem i awokado