Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Truskawkowy sernik na zimno II

Serniki na zimno to wdzięczny temat. Można zrobić je praktycznie z każdymi owocami lata i każdy będzie pyszny. Na moim blogu są, zdaje się, przepisy na dwa serniki na zimno - ale na twarogu sernikowym i nie tak dopracowane jak ten. Tym razem zadbałam o najwyższy stopień delikatności sernika i użyłam serka homogenizowanego oraz przetarłam truskawki przez sito, żeby pozbyć się maleńkich pestek. Sernik wyszedł super - lekki, nie za bardzo słodki, bardzo letni :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Sernik:
600g serka homogenizowanego (śmietankowego)
200ml mocno schłodzonej śmietanki słodkiej 30%
300g świeżych truskawek umytych i oczyszczonych
2 łyżki cukru pudru (jeśli truskawki nie są bardzo słodkie)
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki żelatyny 350ml wrzątku

Pozostałe składniki:
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
200g truskawek (na boki i wierzch) umytych i oczyszczonych
1 galaretka truskawkowa
400ml wrzątku





Proszek galaretki wymieszać z proszkiem żelatyny i zalać 350 ml wrzątku, mieszać aż oba proszki całkowicie się rozpuszczą. Odstawić, by całkowicie wystygło – można nawet na jakiś czas wstawić do lodówki, ale masa ma być cały czas płynna! Masę serową przygotowujemy kiedy galaretka całkiem wystygnie.

Formę o śr. 26 cm wyłożyć na spodzie biszkoptami (dość ciasno), a boki obłożyć przekrojonymi na pół truskawkami, odstawić.

Truskawki pokroić w kawałki, włożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować. Przetrzeć truskawki przez sito (łyżką lub drewnianą gwiazdką), by pozbyć się ziarenek. Do przetartych truskawek dodać serek homogenizowany, całość zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową, a następnie zacząć całość miksować na średnich obrotach i stopniowo wlewać wystudzoną galaretkę. Gotową masę bardzo powoli wlewać do przygotowanej formy – można wylewać masę na łyżkę, by lepiej rozprowadzała się po biszkoptach i nie poprzesuwała biszkoptów.

Wstawić sernik do lodówki na 1 godzinę. Od razu po wstawieniu sernika, przygotować drugą galaretkę w 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzić. W międzyczasie pokroić resztę truskawek na plasterki.

Kiedy sernik zastygnie, poukładać pokrojone truskawki na wierzchu i za pomocą łyżki rozprowadzać przygotowaną galaretkę, zużywając tylko połowę. Wstawić sernik z powrotem do lodówki na 1 godzinę, a po tym czasie wylać resztę galaretki na wierzch sernika (podzielenie na pół sprawi, że plasterki truskawek się nie poprzesuwają). Wstawić sernik do lodówki na całą noc, by całość dobrze stężała.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Truskawkowy sernik na zimno II
  • Truskawkowy sernik na zimno II
  • Truskawkowy sernik na zimno II
  • Truskawkowy sernik na zimno II