Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Truskawkowy sernik na zimno

Sezon na polskie truskawki dopiero się zaczął, ale ja chcę wykorzystać go maksymalnie do tego stopnia, by zbrzydły mi aż do następnego sezonu :D Tym razem zrobiłam sernik truskawkowy na zimno, analogicznie do mojego sernika malinowego z tą różnicą, że tym razem dałam więcej owoców i wyszedł prawdziwy, lekki, owocowy puszek, w którym nie czuć sera :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
60 + chłodzenie


300g truskawek
100g cukru
500g sera sernikowego (w wiaderku, musi być to ser, nie masa serowa - np. Delfiko albo Pilos)
5 łyżeczek żelatyny w proszku + 100ml gorącej wody
200ml słodkiej śmietanki 30% mocno schłodzonej
1 śmietanfix
kilkanaście okrągłych biszkoptów
1 truskawkowa galaretka
200g truskawek pokrojonych w plasterki na wierzch





Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, zmiksować z serem.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i mieszać, aż płyn będzie przejrzysty, odstawić, by lekko przestygła.

Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 350ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem (można pominąć) i delikatnie wymieszać z masą serową, miksując na wolnych obrotach stopniowo wlewać żelatynę, mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Wstawić miskę do lodówki.
Tortownicę wyłożyć folią na spodzie i bokach, wyłożyć spód biszkoptami tak, by lekko na siebie nachodziły. Nałożyć na biszkopty tężejącą masę i wstawić tortownicę do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie, kiedy masa będzie już dość stężała rozłozyć plasterki truskawek i zalać je galaretką (by plasterki nie wypłynęły na powierzchnię można podzielić galaretkowanie na dwie tury – rozlać połowę, a kiedy stężeje w lodówce rozlać resztę galaretki).
Sernik przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Truskawkowy sernik na zimno