Tuńczyk w papilotach na sałatce z fasolki
Rybka:
3 filety surowego tuńczyka, każdy po 150 gram
2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz czarny
sól drobnoziarnista
3 gałązki świeżego rozmarynu
Sałatka:
biała fasolka z puszki (ok. 220g po odsączeniu)
1 posiekana biała cebulka (ok. 60 gram)
1 posiekany ząbek czosnku
8 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
ok. 80 g sparzonego, obranego ze skórki pomidora oczyszczonego z miąższu i pokrojonego w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól morska drobnoziarnista
świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej pasty chilli
Tuńczyka osuszyć na ręczniku kuchennym, oprószyć go z obu stron solą, pieprzem i posmarowac oliwą, odłożyć.
Odcedzoną fasolkę włożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.
Przygotować trzy kawałki papieru do pieczenia (u mnie 15x40cm) i na każdym kawałku, na środku ułożyć porcję sałatki, na porcję sałatki i na każdą porcję położyć tuńczyka a na tuńczyka po gałązce rozmarynu.
Zwinąć dłuższe boki do siebie, a krótsze zwinąć do środka, tworząc papiloty, dla pewności można związać je sznurkiem lnianym – dratwą.
Położyć papiloty z rybą na blaszce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 10-15 minut – w zależności od tego, jak chcemy mieć upieczoną rybkę.
Przepis z bloga „Kwestia Smaku„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!