//

Tuńczyk w papilotach na sałatce z fasolki

Stało się... moja mamuśka w końcu rozmroziła steki z tuńczyka. Z obawy, że zostaną schowane do lodóki i się zepsują postanowiłam od razu je wykorzystać i znalazłam prosty, aczkolwiek bogaty w składniki przepis. Tuńczyk wyszedł aromatyczny, soczysty, a w połączeniu z fasolkową salsą jest wprost idealny! Jak za świeżym tuńczykiem nie przepadam, tak piałam z zachwytu!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


Rybka:
3 filety surowego tuńczyka, każdy po 150 gram
2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz czarny
sól drobnoziarnista
3 gałązki świeżego rozmarynu

Sałatka:
biała fasolka z puszki (ok. 220g po odsączeniu)
1 posiekana biała cebulka (ok. 60 gram)
1 posiekany ząbek czosnku
8 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
ok. 80 g sparzonego, obranego ze skórki pomidora oczyszczonego z miąższu i pokrojonego w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól morska drobnoziarnista
świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej pasty chilli





Tuńczyka osuszyć na ręczniku kuchennym, oprószyć go z obu stron solą, pieprzem i posmarowac oliwą, odłożyć.

Odcedzoną fasolkę włożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.

Przygotować trzy kawałki papieru do pieczenia (u mnie 15x40cm) i na każdym kawałku, na środku ułożyć porcję sałatki, na porcję sałatki i na każdą porcję położyć tuńczyka a na tuńczyka po gałązce rozmarynu.

Zwinąć dłuższe boki do siebie, a krótsze zwinąć do środka, tworząc papiloty, dla pewności można związać je sznurkiem lnianym – dratwą.

Położyć papiloty z rybą na blaszce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 10-15 minut – w zależności od tego, jak chcemy mieć upieczoną rybkę.

 

Przepis z bloga „Kwestia Smaku„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tuńczyk w papilotach na sałatce z fasolki
  • Tuńczyk w papilotach na sałatce z fasolki